6/07/2010

Socialist Men Under Red Flag - SMURF


Şirinler Belçikalı çizer Peyo'nun 1958 yılında oluşturduğu roman ve animasyon dizisinin ismi.

Alt teması oldukça zengin olan bu yapımda şirinler komünal bir yaşam sürmekteler. Herkesin ihtiyacı olanı herhangi bir takas aracı kullanmadan(para,trampa)ihtiyacı kadar alması,herhangi bir dini inanç bulunmaması cinsellik kavramının olmaması bu noktada bir parantez açmak gerekir şirine için, kendisi gargamel tarafından şirinleri yok etmek için gönderilmiş ancak şirin baba tarafından iyi hale dönüştürülmüştür. Şirin babanın Karl Marx'a benzerliği ve giydiği kızıl tulum bu iddayı destekler niteliktedir. Ve hatta işçi sınıfının rengi kabul edilen mavi rengin şirinlerin deri rengi olması bence bir tesadüf olamaz.
Sadece bununlarla da sınırlı değil.Gargamelin papaz kıyafeti kiliseye açık bir gönderme.Asıl adı azrail olan kedininde emperyalizmin her dediğini yapan tetikçi devletlere benzetmemekte elde değil. Gargamel ismininde orta-çağ kıta avrupasında sıkça kullanılan bir isim olduğunu ve bu dönemin kapitalizmin başlangıç aşaması olması kesinlikle iddalarımızı doğruluyor.
Teşekkürler üstad Peyo...

1 yorum:

tahayazar dedi ki...

Bugün söylediğinide eklemek istiyorum. Gargamel'in şirinleri yakalama amacı onları pişirip, yemek istemesi değil onlardan altın yapma isteğidir. Bu yüzden Gargamel-Kapitalizm, Şirinler-İşçiler benzetmelerine katılmamak elde değil. Bize hem şirinleri hatırlatıp hem güzel tespitler yaptığın için teşekkürler.