1/11/2011

Unite Against Racism

''Ceyhun Yılmaz, Okan Bayülgen’in programına konuk olmuş. Ekranda Ceyhun Y’nin Kardemir Karabüksporlu Emenike’yi konuk ettiği programın görüntüleri. Tam o sırada Okan B. son dönemde klasikleşen küstahlıklarından birini yapıyor: “Bu nedir hocam? Tekneyle gelen arkadaşlardan mı?”

Lafı evelemeye gevelemeye gerek yok: Okan B., televizyon kariyerinin en utanılacak programına imza atmıştır ve en kısa sürede Emenike’den ve ‘tekneyle gelenler’ diye aşağıladığı insanlardan özür dilemelidir (yetmez ama evet). Sadece derisinin rengi nedeniyle Emenike’yle dalga geçmesinin, kendisine ‘bu’ diye hitap etmesinin her hangi bir bahanesi olamaz. İnsan ticareti sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın içini burkan sarsıcı hikayelerle dolu bir meseledir. Bir TV şovuna malzeme edilemeyecek kadar üstünde hassasiyet gösterilmesi gereklidir.
Türk toplumunda “Bizde ırkçılık yoktur. Hele ki zencileri çok severiz” diye hakim bir görüş var. Zencileri severler çünkü onlara komik gelirler. Yabancı toplumlarda 'ırkçı' sayılan her türlü pisliği yaparlar ama bunun ne anlama geldiğini idrak edemezler. Ceyhun Y.’nin Okan B.’ye yanıtı da bu minvalde: “Bu Emmanuel Emenike. Emmanuel bu hale gelmiş düşün. Afrika kökenli bir abimiz. O kadar tatlı bir adam ki.” (Ceyhun Y.’ye ayrıca hatırlatmak lazım Emenike Nijeryalı. Afrika kökenli falan değil ‘has’ Afrikalı kendisi!)
Karabükspor taraftarı lütfen bu rezilliğin peşini bırakmayın. Sizler de yokluğu iyi bilirsiniz. Sefaletten, zorbalıktan kaçmak için daha iyi şartlarda yaşama hayalleriyle Okan B'nin göndermeye yaptığı o insanları en iyi siz anlarsınız. Maden altında göçükte kalanlarla, denizin ortasında dev dalgalarla boğuşanlar bir değil midir?
İki sezondur attığı gollerle yüzünüzü güldüren, günübirlikte olsa hayatın zorluklarını unutturan Emenike’nizi ve mültecileri yalnız bırakmayın.
Bu topraklarda hiç unutulmayacak olan Mususi’ye, Amokachi’ye, Uche’ye, Appiah’a, Nonda’ya, Iorfa’ya, Madida’ya, Kona’ya, Mosheu’ya, Kompela’ya, Coulibaly’ye de bu vesileyle selam olsun. O stüdyoyu bu ekip bassa diye hayal kurmadan da edemiyor insan...''*

Irkçılığa karşı hep birlikte tepkimizi göstermeliyiz. Özür dilemek yetmez sorarlar adama sen nasıl geldin buralara...


*antoniobenerrivo.blogspot.com'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: